2019-08-27 06:58:53• hírek • Közlemény

Lokálhistóriák: Pár év alatt felhúzták az Újközpontot

Az épülő Adminisztratív palota melletti toronydaruból készült a kép (Szatmárnémeti Anno Facebook-oldal)
Az épülő Adminisztratív palota melletti toronydaruból készült a kép (Szatmárnémeti Anno Facebook-oldal)

A Lokálhistóriák blog Szatmárnémetiről szól szatmáriaknak, és nem csak. A szerző, Józsa János, már jó néhány helyi jelkép történetét lejegyezte. Ezek közül elsőként az Újközpont és az Adminisztratív palota históriájnak részletét közöljük az alábbiakban.

A kommunista idők a legtöbb erdélyi városra (is) rányomták bélyegüket. Nicolae Ceaușescu, építészeivel igyekezett egy "stílusnak" megfelelően átalakítani a városközpontokat, beépíteni a régi stílusú - klasszicista, szecessziós, neobarokk, eklektikus - épületekkel büszkélkedő főterekbe vagy teljesen új "centru"-kat (központokat) létrehozva. Így épült be (a szó átvitt értelmében azonban sohasem sikerült beépülniük) az Aurora szálloda és a Divatház (Moda) a Deák térre (korábbi Piactérre).

 

Az Újközpont ábrázolása Ceausescuval

 

De kiépült egy új főtér (Centru civic), adminisztratív épület-együttessel, Művelődési Házzal, a Someșul nagyáruházzal és tömbházakkal körülvéve. A hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején húzták fel a városnak egy elhanyagolt, nagyrészt a cigány kisebbség által lakott részén, a Szamos partjához közel. Gyehennának hívták ezt a területet, ami ugyanakkor a Deák térhez igen közel volt, egy utcányira - a Batthyány utca kötötte össze, amit az építkezések idejében 25 Octombrie utcának hívtak. Így is lett a mai neve Október 25-e tér (P-ța 25 Octombrie). Annyit még a Szamos part elhanyagolt jellegével kapcsolatban megemlítenék, hogy a másik oldalt is hasonló volt a helyzet, annak a "szegénynegyednek" a neve Digesztor volt. (1)

 

Térképrészlet, közvetlenül az új főtér kialakítását megelőző időkből 

 

Az Újközpont megvalósításait figyelembe véve az 1972-1984 közötti 12 év, amíg épült igen kevésnek mondható. Gondolkodjunk csak el, milyen ütemben épül ma bármi is... Itt kapott helyet, a tér "ékköveként" az adminisztratív palota (Palatul administrativ), amely a maga 97 méterével, 15 emeletével (12 ezer négyzetméterével) sokáig a legmagasabb romániai épületnek számított. (2) Nicolae Porumbescu jászvásári építész tervei alapján és irányításával készült el, nem csak a palota, de a tér másik oldalán álló művelődési ház is.

 

A cikk folytatásáért, az érdekességekért és további képekért kattintson erre a hivatkozásra.

 

Iancu Gheorghe-nak tulajdonított kép - épül az Adminisztratív palota

 

A torony építése - Szatmárnémeti Anno Facebook-oldal

 

Látkép a toronydaruból - Szatmárnémeti Anno Facebook-oldal

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: